Bilmekle çok şey kazanacağınız 14 psikoloji gerçeği
Para bir ölçüye kadar mutluluk getirse de araştırmalar göstermiş ki yılda 200000 YTL’den fazla kazanılan para mutluluğu çok az artırıyor
Amerika’da 450000 kişi üzerinde 2008 ve 2009 yıllarında yapılan bir araştırmaya göre iki tip mutluluk var. Duygusal mutluluk, ve genel hayat analizi. Daha fazla parası olan insanların genel hayat analizi daha yüksek. Bununla beraber insanlar 200000 YTL’lik yıllık kazanç düzeyine ulaştıktan sonra kazanılan ekstra para artık mutluluğa bir katkı sağlamıyor.
Kendinizi mutlu insanlarla çevreleyerek siz de daha mutlu olursunuz
Eminiz hepimiz bir kişinin kahkahasıyla tetiklenen kontrol edilemez gülme krizine girmişizdir. Amerikan Psikonöroendrokrinoloji dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre stres ve mutluluk bulaşıcı. Ve bu tip insan gruplarının etrafında bulununca bizleri de etkiliyor.
Hayatta en çok stres 18 ila 33 yaş arasında yaşanır. 33 yaşından sonra stres seviyeleri düşme eğilimi göstermektedir.
2012 ‘de Amerika’da yapılan ve Amerikan Psikoloji Birliği tarafından yaptırılan stres anketi sonuçlarına göre en büyük stres 18 ile 33 yaş arasında yaşanıyor ve her sene daha fazla artıyor.
İyi uyuyamasanız bile kendinizi çok iyi uyumuşmuş gibi kandırmak performansı artırır
Hepimiz bir yada iki saat daha fazla uyku dilediğimiz durumlarda olmuşuzdur. Deneysel Psikoloji dergisinde yayınlanan bir araştırma göstermiş ki deneye katılanlara REM uyku safhasında normalden daha uzun süre kaldıkları söylenince (gerçekte olmadan tabii ki), verilen testte daha başarılı olmuşlar. Buna plasebo uykusu adını vermişler.
Zeki insanlar kendilerine güvenemezken cahil insanlar kendilerinin çok parlak olduğunu düşünürler
Dunning Kruger etkisi adıyla da bilinen bu olaya göre gerçekte yeteneği olmayan insanlar kendilerinin üstün olduklarına inanıp kendi yeteneklerini olduğundan çok daha fazlaymış gibi değerlendirirlermiş. Madalyonun öbür yüzünde ise, gerçekten üstün yetenekli insanlar kendi yeterliklerini az bulup, kendilerine kolay gelen meselelerin başka insanlara da kolay geldiğini zannederlermiş.
Geçmişte olan bir olayı hatırlıyorsanız büyük ihtimalle o olaydan ziyade o olayı ilk defa hatırladığınız zamanı hatırlıyorsunuzdur
Beynin nasıl çalıştığına dair ilginç bir bilgi. Bir anıyı her hatırladığımızda onu küçük bir şekilde değiştiririz. Northwestern Medicine tarafından yapılan bir araştırmaya göre anıları sık sık hatırlamak onları uzun vadede daha az doğru olmalarını sağlıyabiliyormuş.
Yabancı bir dilde düşünülerek alınan kararlar çok daha rasyonel olmaktadır
Sitemizi takip edenler bu araştırmayı hatırlayacaktır. Detayını buradan öğrenebilirsiniz.